Uzupełnienie zaopatrzenia gastronomicznego

Ten kto prowadzi biznes musi wiedzieć ile spraw trzeba zawsze dopilnować. Bez względu na branże w jakiej się funkcjonuje. Ja pracuję w gastronomii. Jestem kierownikiem restauracji. Do moich zadań należy przede wszystkim uzupełnianie zapasów w kuchni. Po za tym kontakt z klientami i załatwianie papierkowej roboty. Na początku kariery zawodowej może i było ciężko, ale z czasem było już tylko coraz łatwiej.

Wybór zaopatrzenia do restauracji

zaopatrzenie gastronomiczne z WrocławiaMoże zacznę od tego, że muszę zamawiać produkty, które będą potrzebne do kuchni. Oczywiście robię to po konsultacji z szefem kuchni. On podaje mi czego potrzebuję, a ja już zajmuję się zamawianiem potrzebnych składników. Większość zaopatrzenia sprowadzamy z miasta. U nas jest wiele zakładów produkujących różne produkty spożywcze. Zaopatrzenie gastronomiczne z Wrocławia przyjeżdża do nas w ciężarówce. Z tego miasta sprowadzamy warzywa i owoce. Mamy tam świetnych dostawców, którzy zawsze mają świeże produkty. Pozostałe zaopatrzenie przywozimy od miejscowych zakładów. Nie chcemy też by mięso czy inne produkty do nas długo jechały. Jedynie co z Wrocławia mamy spory kawałek drogi by przewieźć warzywa i owoce, ale tam są świetne sady. Nie jest tak, że robimy jakieś zapasy na kilka dni, nie. Zawsze sprowadzamy świeże artykuły i z nich potem gotujemy. Dlatego też zaopatrujemy naszą kuchnie co dziennie w artykuły spożywcze. Do zaopatrzenia gastronomicznego ja też zaliczam wszelkie nowe garnki lub przyrządy do gotowania. Ale te to raczej rzadko kupujemy, gdyż mamy dobry sprzęt, dobrej jakości.

Każda kuchni musi albo codziennie albo co jakiś czas uzupełniać zapasy. Restauracja musi być zaopatrzona w artykuły spożywcze by można było coś ugotować. Przy robieniu zaopatrzenia gastronomicznego warto zadbać o dobry transport. Nie zawsze wszystko kupimy na miejscu. Czasem trzeba coś przywieźć z innego miasta.