Miesiarka to podstawa piekarni, pizzerii i cukierni

Niezwykle często wyposażając lokale gastronomiczne stajemy przed wyborem różnego rodzaju sprzętu. Każdy kto miał coś wspólnego z gastronomią wie, że sprzęt z nią związany jest drogi i duża część przedsiębiorców, na początku swojej biznesowej kariery inwestuje w drogi, ale używany sprzęt. Wszystko zależy od jego przeznaczenia.

Jakie są rodzaje miesiarek do ciast?

miesiarkiSprzęt typu kuchnia gazowa, lodówki czy chłodziarki nie ma wpływu na jakość naszych wyrobów, ale już piece, sokowirówki czy miesiarki – jak najbardziej. Te ostatnie odgrywają kluczową rolę w piekarnictwie, cukiernictwie i produkcji pizzy. Bez miesiarek po prostu nie mogą one istnieć. Zatem jak wybrać dobrą dobrą miesiarkę? Zacznijmy od tego, że miesienie ciasta wpływa na jakość wypieku. Nie chodzi tylko o połączenie składników, ale odpowiednie napowietrzenie ciasta i nie przegrzanie go. Im lepszy sprzęt tym pyszniejsze ciasto. Ciasto w cukiernictwie i piekarnictwie jest najważniejsze, dlatego często lepiej zainwestować w używany sprzęt, ale z górnej półki niż nowy tańszy. Ma to swoje wady, ponieważ na sprzęt używany nie dostaniemy gwarancji oraz możemy mieć trudności z jego serwisowaniem. Dlatego przedsiębiorcy i tak inwestują w miesiarki, nie oszczędzając na nich, wiedząc, że wydatek się zwróci. Który rodzaj z nich jest najlepszy? To zależy od przeznaczenia. Spiralne nadają się do wszystkich rodzajów ciast, widelcowe najlepiej spiszą się w pizzeriach, ale nie tylko.

Z kolei te z wyrabiającymi ramionami imitującymi ręcznie wyrabiane ciasto, są najbardziej zaawansowane i nie podnoszą temperatury mieszanego ciasta. W zależności od tego, czy chcemy wyposażyć piekarnię, cukiernię czy pizzerię taki rodzaj mieszałki wybierzemy. Pamiętajmy jednak, że jej wybór ma duży wpływ na nasz sukces zawodowy.