Czy warto wykonać balaty kuchenne z drewna?

Na co dzień, blaty stykają się z nożami, gorącymi garnkami, dużym prawdopodobieństwem zabrudzenia i codziennym przemywaniem chemicznymi środkami czystści, zatem materiał wybrany na wykonanie blatu powinien być solidny, trwały i długowieczny, a przy tym nienagannie się prezentować. Czy drewno należy do takich materiałów?

Zalety blatów kuchennych drewnianych

solidnie wykonane blaty kuchenne drewniane w WarszawieNa blaty kuchenne wykorzystuje się głównie drewno rodzimych drzew liściastych jak buk czy dąb, a także przeróżne odmiany drewna egzotycznego, z racji że właśnie te gatunki są najtwardsze, a co za tym idzie najlepiej sprawdzą się w trudnych warunkach jakie stwarza otoczenie kuchni. Drewno jest bardzo trwałym materiałem zatem solidnie wykonane blaty kuchenne drewniane w Warszawie mogą nam posłużyć przez wiele lat. Nie można nie zauważyć także faktu, że można je wielokrotnie odnawiać, poprzez szlifowanie, a następnie nałożenie nowej warstwy lakieru bądź zaimpregnowanie olejem do drewna. Po takim zabiegu, balat wygląda praktycznie jak nowy. Z pewnością jest to zatem najlepsze rozwiązanie dla osób, które nie planują w najbliższym czasie dokonywać remontu i zmieniać wyglądu kuchni. Warto napomieć także, że drewno jest bardzo proste w obróbce, dzięki czemu łatwo będzie z niego uzyskać dowolne, nawet najbardziej skomplikowane kształty, a także zbytniego problemu nie przysporzy konieczność wycięcia otworów na osprzęt elektryczny czy płyty kuchennej. Oczywiście dla niektórych najważniejszą kwestią będzie wygląd. Na tym polu śmiało mogę powiedzieć, że drewno również króluje.

Jest to najbardziej uniwersalny materiał ze wszystkich przeznaczonych na produkcję blatów. Dodatkowo jest on ciepły w dotyku, przyjemny i świetnie dopasowuje się do każdego stylu aranżacyjnego. Ponadto niezależnie od wykończenia blat kuchenny zawsze zachowa swój naturalny wygląd.